Ioan 1:6 „A venit un om trimis de Dumnezeu: numele lui era Ioan. El a venit ca martor, ca să mărturisească despre Lumină, pentru ca toţi să creadă prin el. Nu era el Lumina, ci el a venit ca să mărturisească despre Lumină.”

Un om trimis de Dumnezeu și numele lui era Ioan, pe Dumnezeu îl interesează și numele nostru (Isaia 40:26 „… El le cheamă pe toate pe nume; aşa de mare e puterea şi tăria Lui, că una nu lipseşte.”), ne cunoaște pe nume și ne trimite ca să fim ca martori, să mărturisim despre lumină. De ce?, pentru ca oamenii să creadă. În cine să creadă?, nu în noi ci în lumină. Nu era el lumina ci a venit ca să mărturisească despre lumină. Ar trebui să îmțelegem întotdeauna, că solii lui Dumnezeu nu sunt ei solia, să nu fim dezamăgiți dacă vedem la unii sau la alții anumite slăbiciuni sau defecte. Ei vin să prezinte lumina, nu ei sunt lumina.

Ioan 1:9 „Lumina aceasta era adevărata Lumină, care luminează pe orice om venind în lume. El era în lume, şi lumea a fost făcută prin El, dar lumea nu L-a cunoscut. A venit la ai Săi, şi ai Săi nu L-au primit. Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu; născuţi nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.”

Lumina aceasta, pe care a venit Ioan ca să o prezinte este o lumină sau era o lumină care luminează pe orice om venind în lume. Lumina adevărului, Dumnezeu are grijă ca să ajungă la inima și la sufletul fiecărui om. Totuși apare următoarea problemă, când vine lumina în lume, spune versetul 10, Isus lumina, El era în lume și lumea a fost făcută prin El dar lumea nu la cunoscut. Chiar dacă lumina luminează pe orice om, s-ar putea ca omul să nu cunoască lumina, să nu o recunoască și să nu o accepte ca fiind lumină venită de la Dumnezeu. A venit la ai Săi dar ei nu l-au primit, dar tuturor celor ce l-au primit, adică celor ce au crezut în numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu. Dacă ai Săi nu l-au primit, atunci El a dat dreptul de înfiere tuturor celor ce l-au primit. Cine sunt cei ce l-au primit?, spune că cei care cred în numele Lui.

Versetul 13 spune născuți. Ce fel de copii?, născuți nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om ci din Dumnezeu. S-ar putea ca unii dintre copii lui Dumnezeu care să fie născuți din sânge, adică să li se para că au moștenit dreptul de copii ai lui Dumnezeu. Dacă tata a fost Adventist sunt și eu Adventist. De ce?, pur și simplu că eu sunt născut din sângele lui, merg pe linie genealogică înainte, sunt copilul lui Dumnezeu fac parte din poporul lui Dumnezeu, fără ca personal să îl cunosc și să mă nasc din Dumnezeu nu doar dintr-un adventist care a cunoscut la rândul lui adevărul. Aceștia cunt cei care sunt născuți din sânge.

Apoi spune, nici din voia firii lor. Alegem noi așa pur și simplu, ne place nouă să fim o parte din poporul lui Dumnezeu. Sunt care aleg să facă parte din poporul Advent, doar ca să le fie împlinite anumite nevoi. Aceste persoane sunt născute din voia firii lor, ei încearcă să placă firescului, deoarece sunt împlinite anumite nevoi, de aceea vin în poporul lui Dumnezeu, nu pentru că l-au cunoscut pe Dumnezeu. Aceștia trebuie să se bucure că l-au găsit pe Dumnezeu nu doar împlinirea unor nevoi.

A treia categorie este: nici din voia vreunui om. Vreau să mă căsătoresc, am cunoscut o fată adventistă, mă fac adventist pentru că ea zice că nu se căsătorește cu mine dacă nu mă fac adventist. Atunci din voia vreunui om, din voia unei tinere mă fac și eu Adventist, mă fac și eu copil al lui Dumnezeu, sau tata și mama spun: dacă nu te botezi, să ști că nu te mai susținem la școală, nu mai primești de la noi cutare sau cutare lucru, botează-te și pentru că vrea un om eu mă fac Adventist, dar nu pentru că Duhul Sfânt a adus convingerea în inima mea. Un pastor poate să spună: hai botează-te, făte adventist, hai că va fi bine deși eu nu simpt acea chemare lăuntrică a lui Dumnezeu, a Duhului Sfânt în inima mea. Atunci eu mă fac copil al lui Dumnezeu din voia unui om.

La final spune ,,ci născuți din Dumnezeu,, Când te naști din Dumnezeu atunci te naști pentru că Duhul Sfânt te convinge, tu citești cuvântul lui Dumnezeu, îl asculți pe Dumnezeu, îl crezi pe Dumnezeu, crezi în numele Lui și în felul acesta te faci copil al lui Dumnezeu, acesta este adevăratul copil al lui Dumnezeu și ești pe calea cea bună. Amin!!!

10,330 total views, 11 views today

Please follow and like us:
Gânduri din Ioan capitolul1

Lasă un răspuns